Glas-in-loodramen definitief terug in PWA school

Historische glas-in-loodramen terug naar oorspronkelijke plek

 Eerder was het de bedoeling dat voormalige Prins Willem Alexanderschool in ’s-Gravenzande zou worden gesloopt. Om die reden werden de historische glas-in-loodramen die zich in het schoolgebouw bevonden, veiliggesteld en opgeslagen. Sindsdien is Stichting PCPOW op zoek naar een nieuwe locatie voor het drieluik.

Nu het bureau Steenvlinder in overleg met de gemeente Westland het gebouw transformeert tot kluswoningen, ontstond er een kans om de ramen weer terug te brengen. Sinds de zomer van 2016 zijn Steenvlinder en Stichting PCPOW bezig om hiervoor financiering te regelen en dat is nu gelukt. Dankzij een bijdrage van de Christelijke schoolorganisaties PCPOW en VPCO, de gemeente Westland en Steenvlinder zelf, worden de glas-in-loodramen definitief teruggeplaatst.

Aart Boerma raakte in 2011 als Kerkrentmeester betrokken bij de glas-in-loodramen. “Al tijden was Stichting PCPOW op zoek naar een plek voor de ramen, maar nergens paste zij als drieluik bij elkaar, waardoor de samenhang verloren zou gaan. Het zou eeuwig zonde zijn als ze in de opslag blijven liggen. Generatie na generatie is langs de prachtige ramen in het schoolgebouw gelopen en het mocht eigenlijk niet gebeuren dat deze in de vergetelheid zouden raken”, zegt dhr. Boerma. “Na het horen over de plannen van Steenvlinder is er met hen contact gezocht en hebben we ons samen ingezet om de ramen op hun oorspronkelijke en enige juiste plek terug te brengen. We zijn erg blij dat dit is gelukt!”

De ramen worden naar verwachting rond het voorjaar teruggeplaatst in het schoolgebouw en verstevigd met voorzetglas alvorens de toekomstige bewoners starten met het afbouwen van hun woning. De ramen blijven eigendom van PCPOW en worden in permanente bruikleen gegeven aan de betreffende VvE.

Steenvlinder

Oosteinde 237

2271 EG Voorburg

    070 444 98 94

    info@steenvlinder.nl

W   www.steenvlinder.nl