Kluswoningen Vlaardingen: koopovereenkomst getekend

Kluswoningen in schoolgebouw: duurzaam voor milieu en buurt.

 

Aan de Limburg Stirumstraat in Vlaardingen staat iets bijzonders te gebeuren: het voormalig schoolgebouw wordt getransformeerd tot kluswoningen. Woningen die je volledig naar eigen inzicht kan maken. Geen sloop, dus erg duurzaam. Ook omdat er gasloos zal worden gebouwd. Eerder werd al bekend gemaakt dat de plannen er zijn, maar vandaag heeft de gemeente met zelfbouwontwikkelaar Steenvlinder de koopovereenkomst getekend. Het definitieve plan met het gebouw wordt in de komende maanden verder uitgewerkt. Het plan is uniek in Vlaardingen: voor het eerst krijgen enthousiaste klussers de mogelijkheid om een eigen droomwoning te maken. En dan ook nog eens gasloos. Het plan heeft dus voordelen voor milieu én de buurt.

 

Bedoeling is dat je straks een stukje van de school - bijvoorbeeld één of twee lokalen - koopt en transformeert tot een woning. Dat kan je zelf doen, of laten doen door een aannemer. "Als je zelf kunt bedenken hoe je woning eruit komt te zien, ga je nadenken over wat je écht wilt en belangrijk vindt. En dan ontstaan er unieke woningen. Niet voor niets is ons motto: de mooiste woning maak je zelf", zegt Hans Sparreboom van Steenvlinder. "Met zelfbouw heb je maximale invloed op hoe je straks gaat wonen. En: doordat kopers betrokken zijn bij de bouw van hun ideale woning, zijn ze ook betrokken bij de buurt." Wethouder Arnout Hoekstra vult aan: "Bij dit soort projecten, waarbij mensen zelf hun huis indelen en verbouwen, zie je vaak dat er veel betrokkenheid bestaat bij de wijk en de buurt. Dat is mooi. Ik ben ook blij dat het bijzondere pand op deze manier een goede herbestemming krijgt".

 

Om het de koper zo makkelijk mogelijk te maken, heeft Steenvlinder straks al een omgevingsvergunning geregeld, waarop de omgeving nog kan reageren. Ook zorgt de zelfbouwontwikkelaar dat het gebouw wordt opgeknapt, zodanig dat de koper zich alleen met de eigen woning hoeft te bemoeien. "De trappenhuizen, het dak: alles wat straks in een vereniging van eigenaren valt, wordt waar nodig opgeknapt." zegt Erna Stoetzer, die verantwoordelijk is voor de realisatie van de transformatie door Steenvlinder. Hans Sparreboom: "We hebben onwijs veel zin om te starten op deze mooie locatie. We zien veel potentie in het gebouw en daar gaan straks pareltjes van woningen ontstaan. Een visitekaartje voor Vlaardingen en voor zelfbouw!”

 

Heb je interesse in het project? Voorlopig kan je je melden via de website van Steenvlinder: www.steenvlinder.nl. Zodra er meer bekend is over het plan, dan krijg je hierover automatisch bericht.

 

Steenvlinder

Oosteinde 237

2271 EG Voorburg

    070 444 98 94

    info@steenvlinder.nl

W   www.steenvlinder.nl