Hanna & Mischa

Zelfbouwers Mijn Eigen Wiericke in Nieuwerbrug aan de Rijn

Alweer twee jaar wonen ze nu in Nieuwerbrug aan de Rijn. Hanna en Mischa wilden al een tijdje graag een huis kopen. “Het liefst in een rustige en groene omgeving waar het dorpsgevoel nog leeft”, zegt Hanna Kamerling (27 jaar) Ik ben de rust en ruimte gewend in Sauwerd, een dorpje in Groningen, en dat gevoel vind ik terug in Nieuwerbrug.”  

“We woonden een dorpje verderop, in Bodengraven. Het appartement was op zich ruim genoeg voor twee personen, maar we wilden graag een eigen huis”, vervolgt ze haar verhaal. “Hoewel het in de eerste plaats niet ons idee was om voor een nieuwbouwproject te gaan, kwamen we via familie van Mischa in contact met het project Eigen Wiericke.” 

Toen Hanna en Mischa in dit project stapten, waren de patiowoningen al verkocht. “Aanvankelijk viel ons oog op de voor ons betaalbare hoekwoning in een rij van vier, toen onze toenmalige architect ons wees op een, weliswaar duurdere, twee-onder-een-kapwoning met een tuin op het zuidwesten. Wilden we dáárvoor gaan, dan moesten we dus onderzoeken waar we kosten konden besparen.”  

Op advies van Steenvlinder kwam het stel in contact met de huidige buren. “Zij waren al een stuk verder in het proces en hadden al veel uitgezocht. Daar hebben we veel profijt van gehad. Door met de aannemer en architect van de buren in zee te gaan, konden we uiteindelijk behoorlijk besparen op de kosten. De architect hoefde namelijk maar één keer te tekenen en de aannemer maar één keer de materialen te bestellen.”

De binnenkant van hun woning hebben ze wel helemaal naar eigen wens ingedeeld. Hanna vervolgt: “Een bevriende aannemer heeft ons hierbij geholpen. En we hebben zelf veel gedaan, zoals het aanleggen van de vloerverwarming en het schilderwerk. Het is echt heel gaaf om erachter te komen dat je zelf veel kan leren en dat het ook echt lukt.”  

Het stel koos er bewust voor om niet het hele huis in een keer af te werken. Ook weer om kosten te besparen of beter te spreiden. “We vonden het belangrijk dat de buitenkant en de basis, zoals vloerverwarming, keuken en badkamer goed af te werken. Maar op dit moment is bijvoorbeeld de zolder nog ruwbouw. Die ruimte hebben we nu ook nog niet nodig.” 

De aannemer is ongeveer een half jaar bezig geweest met de ruwbouw. Daarna bouwden Hanna en Mischa hun woning in drie maanden tijd af. “De beginfase was voor ons het spannendst. Nadat we hadden besloten om samen op te trekken met de buren, moesten we een beentje bij trekken om ook echt tegelijkertijd te kunnen starten. Onze buren waren namelijk verder in het proces, dus was het spannend of we de vergunningen op tijd zouden krijgen. Gelukkig is het allemaal goed gegaan en verliep het bouwproces verder behoorlijk soepel.” 

Op de vraag of Hanna nog goede tips heeft voor toekomstige bouwers van Mijn Eigen Wiericke zegt ze het volgende: “Een goede klik met je architect en de aannemer is belangrijk voor een prettige samenwerking. Dan wordt het ook echt een superleuk avontuur. Op deze manier zou ik het zo nog een keer doen. Dus zoek contact met je buren of andere bouwers in de straat. Samen weet je meer en hoef je zelf niet telkens het wiel opnieuw uit te vinden. En je hebt er later nog profijt van, want inmiddels is hier een hele gezellige wijk ontstaan met een jaarlijkse buurtbarbecue. Wij gaan hier niet meer zo snel weg!”