Een huisbaas die je uitscheldt en binnenkomt tijdens het douchen 

25 mei 2023

In Utrecht heeft het Huurteam in de afgelopen jaren een hoop studentenhuizen gezien. Vaak wordt er een veel te hoge huurprijs gevraagd en zijn de gebouwen toe aan onderhoud. Ook het aantal meldingen van dreiging en intimidatie door de huisbaas is afgelopen jaren toegenomen in de studentenstad. Elise van der Vlist ging voor het Algemeen Dagblad langs bij een aantal Utrechtse studenten die te maken kregen met zo’n huisbaas. 

 Zij kregen te maken met een huisbaas die je uitscheldt. Die binnenkomt als je nét staat te douchen. Die je spullen van het dakterras gooit. “Hij begon opeens keihard te schreeuwen over een brandmelder die kwijt was geraakt in de keuken. Hij schold mij uit voor klootzak.” Een huisbaas die het huis verwaarloosde. “Soms was er dagenlang geen warm water en de verwarming zette de huisbaas vaak uit. Het huis zat vol met schimmel.” 

Jaarcijfers 
Jaarcijfers van het Huurteam Utrecht wijzen uit dat het aantal meldingen van bedreiging en intimidatie door de verhuurder de afgelopen jaren is toegenomen. In 2019 ging het om 32 meldingen. Het jaar daarna verdubbelde dat aantal bijna, naar 61 keer. In het jaar 2021 werd 69 keer melding gemaakt van bedreiging of intimidatie. Dat ging bijvoorbeeld over huisuitzettingen (25 keer), verbaal geweld (14 meldingen) en stalken (11 keer).  

Toch durft nog niet iedere huurder in zo’n situatie naar het Huurteam te stappen. Het Huurteam begrijpt het dilemma waar de studenten mee zitten. Toch adviseren wij om altijd contact met ons op te nemen, omdat er geen consequenties zitten aan een advies. Zo’n situatie kan heel veel stress geven bij een huurder, waardoor diegene vertrekt. Maar dat lost het probleem niet op. De kans bestaat dat de huisbaas zich weer misdraagt bij een volgende huurder. 

Wat kan je doen?
Ga in gesprek met je huisbaas. Ook kun je aangifte doen van huisvredebreuk of bijvoorbeeld sloten vervangen. Soms schrijven we een brief aan de verhuurder. Verder adviseren we vaak om een wijkagent te informeren. Ook kun je het beste zo veel mogelijk vastleggen, zoals filmen, spraakmemo’s of een logboekje bij houden. Bij ernstige dreiging kunnen we in overleg een advocaat inschakelen die de verhuurder kan aanschrijven en zo nodig een straatverbod kan afdwingen. 

We hopen dat de nieuwe Wet goed verhuurderschap voor verandering zorgt. Deze wet verplicht gemeenten een meldpunt te hebben waar intimidatie en discriminatie kan worden gemeld en waarbij de gemeente verschillende sancties kan opleggen als een verhuurder zich daaraan schuldig maakt.