Geduldig participatietraject staat aan de basis van ontwikkeling Delft.

Het plan is dat het plan er niet is

24 mei 2023

Het is een bijzondere plek. Langs de A13, bij de afrit Delft is Steenvlinder begonnen met een plan voor 120 woningen. Carlo Cornelis is de verantwoordelijk ontwikkelaar. Wie hem vraagt hoe het plan eruit komt te zien, krijgt als antwoord dat hij het niet weet. En, nog opvallender, dat hij daar ook niet over gaat. Want de bedoeling is dat de mensen die nu vlakbij het gebied wonen en de mensen die er straks gaan wonen, samen het plan gaan invullen. Worden het zelfbouwkavels, alleen maar casco’s en hoe komt het groene, heuvelachtige gebied er straks uit te zien? Carlo stelt dat alles nog open ligt. “Dit is de manier waarop wij participatie bedrijven.”

Blij
In februari vond de eerste informatiebijeenkomst plaats. Waarmee de ontwikkeling (vlakbij de TU Delft en station Delft Zuid) officieel van start is gegaan. Was hij tevreden over de opkomst? “Jawel, er waren omwonenden, geïnteresseerden en lokale verenigingen.” Carlo vertelde de aanwezigen dat hij erop uit was om van de geïnteresseerden hun woonwensen te horen en van de omwonenden wilde weten wat zij sowieso in het gebied wilden behouden en wat er misschien beter kon.
En hoe reageerden ze? “Een beetje verbaasd, sommige mensen waren blij verrast, anderen waren nog een tikje wantrouwend.” Was er iets dat naar voren kwam? “Dat het groene karakter en de ecologie behouden moeten blijven.”  

Positief
Carlo heeft veel ervaring opgedaan met participatie. “Wat we bij Steenvlinder in ieder geval niet willen doen, is een plan maken en aan de betrokkenen vragen, wat vinden jullie ervan? Al was het alleen al omdat dat het recept is voor weerstand en procedures.” Hij is ervan overtuigd geraakt dat een plan dat samen met omwonenden, toekomstige bewoners en de gemeente wordt gemaakt, een beter plan is. “Tenslotte weten zij precies waar ze behoefte aan hebben. En het is ook een fijne en positieve manier van werken. Zij leveren de input, wij de expertise.”

Beter
Om de 6 weken zal er nu steeds een bijeenkomst zijn met alle betrokkenen. Bedoeling is dat in september het plan voor het gebied vorm heeft gekregen en aan de gemeente kan worden gepresenteerd. Carlo vindt het niet gek dat omwonenden in het begin best wat weerstand voelen. ”Nu hebben de mensen die er wonen al jarenlang een parkje voor de deur, ze lopen er met hun hond, de kinderen spelen er. Natuurlijk vragen ze zich af waarom dat nu ineens moet gaan veranderen. Maar het is ook zo dat we in Nederland de opgave hebben om 1 miljoen woningen bij te bouwen. Zoveel mensen zijn al zolang op zoek naar een huis dat ze niet kunnen vinden. En wij weten uit ervaring dat wij samen met de betrokkenen hier een aantrekkelijk wijkje kunnen maken. Zodat uiteindelijk iedereen er beter van wordt.” 

Denk mee op 14 juni!

Onder begeleiding van een stedenbouwkundig bureau willen wij ons op woensdag 14 juni met de aanwezigen verder verdiepen hoe hier het beste een plan ontwikkeld kan worden. Denk je graag mee? Meld je dan aan.