Marion & Sjoerd

Doorzetters in penthouse

29 april is niet zomaar een datum voor Sjoerd en Marion. Op die datum kregen ze een relatie met elkaar en op diezelfde dag vorig jaar verhuisden zij naar hun kluswoning in het voormalig kantoorpand De Metamorfose in Rijswijk. Niet dat de woning toen al klaar was. Met een grote glimlach vertelt Marion dat dat ook nu na drie jaar klussen nog niet het geval is. “Een deadline hebben we maar losgelaten.”

Duurzaam

Zij kochten een penthouse op de zevende verdieping waar ooit de bedrijfskantine was gevestigd van een kantoor van Rijkswaterstaat. Aan het prachtige uitzicht hoefden ze niks te doen. Maar voor het overige deden ze op het plaatsen van de kozijnen na, alles zelf. Dat was in de eerste plaats een praktische keuze die vooral met geld te maken had. “Een aannemer kost een hoop en wij kosten niks.”

Het gevolg was wel dat alle vrije tijd in het klussen werd gestoken. En dat er iets duurdere materialen konden worden gebruikt. Bovendien zorgden ze ervoor dat hun woning duurzaam werd. Wat ze allebei belangrijk vinden. Nu hebben ze een warmtepomp, zonnepanelen en Sjoerd heeft zelfs even onderzocht of er een miniatuur model windmolen op het dak kon worden geplaatst. “Maar dat bleek toch te bewerkelijk.”

Cursussen

Marion heeft een kleine, sociale onderneming en Sjoerd werkt als IT-coördinator voor Avalex. Allebei werken zij vier dagen in de week. Marion: “Ik weet heel zeker dat wij zonder het klussen nooit een woning als dit hadden kunnen kopen.” Het stel volgde een hele rits cursussen, elektra, water, loodgieten, om alles wat ze niet wisten, alsnog te weten te komen. Inmiddels, al is de woning dan nog niet af, zijn ze trots op wat ze hebben gemaakt. Sjoerd: “Het voelt zo eigen, dat gevoel is nergens mee te vergelijken.” Bezoek, is hun opgevallen, kijkt vooral naar wat er nog moet gebeuren. “Wij doen dat allang niet meer.”

Ruim

Het wonen in de Plaspoelpolder, een bedrijventerrein van origine, bevalt de twee goed. “Een gewoon straatje spreekt ons minder aan. Hier is het iets ruwer en een stuk ruimer.” Recht tegenover de Metamorfose wordt een groot kantoorpand gesloopt om plaats te maken voor woningen. Monter merkt Marion op: “We zitten hier nog jaren in een bouwput.” Toch de vraag wanneer ze denken dat het huis af is. Sjoerd: “Ik zeg altijd, over een jaar.” Marion: “Laat het dan maar op 29 april zijn.”