In Almere wordt vandaag de eerste wijk ter wereld geopend met huizen gebouwd met hulp van een 3D-zaagmachine.

Nederland krijgt eerste ‘Wikihousewijkje’ ter wereld

Almere, 9 juni 2021

In Almere wordt vandaag de eerste wijk ter wereld geopend met huizen gebouwd met hulp van een 3D-zaagmachine en gratis beschikbare software op internet. De eerste drie woningen in de wijk worden vandaag officieel in gebruik genomen. De komende maanden volgen de resterende 24. 11 van de 27 woningen zijn klus-huur-koop woningen van Steenvlinder INC.

3D-zaagmachine en hout

De houten, ‘Wikihouses’, zoals ze genoemd worden, en die overigens niets met Wikipedia te maken hebben, worden gebouwd met programmatuur die vrij beschikbaar is op internet, via zogenoemde ‘community-sites’. Er hoeft zelfs niets meer te worden gedownload. Wel is een speciale 3D-zaagmachine nodig die een draadloze verbinding heeft met internet.

Het concept werd in 2011 ontwikkeld in Engeland. Inmiddels staan ook in onder meer de VS, Polen en Nieuw-Zeeland Wikihouses. In 2018 werd in Nederland bij wijze van proef het eerste Wikihouse gebouwd in Almere, een gemeente die de afgelopen jaren in Europa al een reputatie opbouwde met architectonische en stedenbouwkundige experimenten.

Standaard wordt in een Wikihouse 18mm multiplex houten platen gebruikt. De machine zaagt ze uit, de klusser schroeft ze in elkaar. Wij zijn de bouwbegeleider van het Wikihouseproject ‘De Stripmaker’ in Almere. We zorgen ervoor dat bij de 27 woningen de basisvoorzieningen zoals fundering, gas, water en licht werden aangelegd – waarna de bouwer zelf aan de slag kan.

Uitweg woningcrisis

“Dit initiatief kan meehelpen de woningnood in Nederland te verminderen”, aldus Steenvlinder-medeoprichter Marnix Norder, voorheen wethouder Volkshuisvesting in Den Haag. “Zelf je huis bouwen wordt altijd gezien als iets voor de rijken. Dit concept zet dat idee op z’n kop.”

Naast extra huizen bouwen en het versneld omvormen van leegstaande private panden en overheidsgebouwen tot woonruimte, kan Wikihouse volgens Marnix een belangrijke bijdrage leveren aan een uitweg uit de woningcrisis.

Voorwaarde voor het zelf bouwen van een Wikihouse is dat je handig bent. Het bleek de afgelopen maanden in de praktijk van het bouwen nauwelijks geschikt voor hen die ooit slechts een plafond witten of een schilderijtje ophingen.

Twee rechterhanden en tijd

Wat je naast twee rechterhanden ook nog nodig hebt is veel tijd. Sebastiaan Vos is in Almere een van de eigenaren en is inmiddels 1700 uur bezig geweest met bouwen. Hij schat dat hij nu begin augustus klaar is. “Gaandeweg leer je steeds meer en ik heb een aantal mensen om mee heen verzameld die me advies geven.”

Als je voldoende tijd kunt vrijmaken kun je wat hem betreft door het zelf bouwen van een Wikihouse aan een relatief goedkoop huis komen. “Ik ben nu naar schatting € 260.000 kwijt als ik klaar ben. Dat was ruim 3 ton meer geweest als ik het door een aannemer had laten doen.”  Sebastiaan is in ieder geval laaiend enthousiast: “Dit kan een oplossing worden voor de woningnood. Vooropgesteld dat je een stuk grond kan vinden waar je kunt bouwen natuurlijk.”

Het meest noodzakelijke naast veel tijd en kennis over klussen is wat hem betreft een accuschroevendraaier. In de woning waar hij nu aan werkt zitten in totaal circa 50.000 schroeven. “Die wil je er niet met een handschroevendraaier in moeten draaien”.

Blijf op de hoogte via de Steenvlinder Nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang de laatste projectinformatie, nieuws en laat je inspireren!