Jorgen & Jay

Samen klussen in de Nijverhoek

In de Rotterdamse wijk Feijenoord staan 32 klushuizen met karakter: de Nijverhoek. De panden uit 1900 worden door de buren samen opgeknapt. Zij creëren hun eigen droomhuis en bouwen samen aan een stukje stad. Maar tegelijkertijd met je buren de handen uit de mouwen heeft nog veel meer voordelen.

Een Rotterdamse oplossing

“Toen we anderhalf jaar geleden aan dit project begonnen hadden we geen idee waar we instapten. Natuurlijk: een eigen ontwerp maken, alle dromen in ons plan verwerken. Misschien zouden er zelfs wel buren zijn waar we het goed mee zouden kunnen vinden! In eerste instantie zijn we uitgeloot aan het begin van het project. Een paar maanden later werden we gebeld dat we toch nog konden meedoen, maar dan wel met een extra bijzondere woning: een Rotterdamse oplossing.

‘Wat is dat nou, een Rotterdamse oplossing?’, vroegen veel mensen om ons heen. Een Rotterdamse oplossing is een wokkelwoning. Wij hebben de begane grond, de buren de eerste verdieping, en verder allebei de helft van de 2e en 3e verdieping. Daar moesten we wel even over nadenken, maar we zijn heel blij dat we ja hebben gezegd!

Samen bouwen

Want hoe het dan echt is? Alles en meer dan dat! Buren worden vrienden en we zijn nu zelfs bezig om met elkaar het hele pand (32 woningen) te slopen! En daar komt veel meer bij kijken dan we dachten. Er zijn verschillende werkgroepen waar we deel van uitmaken. Jay zit in Team Socials en Team Sloop. Dan ben je bezig met alles rondom bouwplaatsen, veiligheid (altijd een bouwhelm op!) en het huren, plaatsen en weghalen van containers. Jörgen zit in de werkgroepen aanbesteding en realisatie. Eerst ging dat over de aanbesteding en de aannemer-selectie. Straks gaat over in de werkgroep realisatie, de eerste bouwvergadering hebben we al gehad!

Vrijdagmiddag op het dakterras

Bij een ‘normaal’ huis zouden we dit nooit meemaken! Het is heel gaaf om tijdens het slopen letterlijk ieder hoekje van het huis al te leren kennen. We weten nu al hoe het licht straks binnenkomt (belangrijk als fotograaf!) en wat we zien als we op vrijdagmiddag op ons dakterras zitten. Dat duurt nog wel even, tot die tijd blijven we bezig met het maken van plannen (na het ontwerp gaan we nu alles leren over installaties, leidingen en schachten) én zorgen we ervoor dat de bouw goed verloopt!

We merken dat we als groep buren heel veel weten, heel veel mensen hebben kennis over net wat anders. Daardoor lukt het ook om zelf de touwtjes in handen te hebben en (bijna) alles zelf te kunnen doen, of met alles mee te kunnen praten. Zo is en blijft het óns project!”