• Birckhoeve

Birckhoeve

Rijswijk

Een schuurwoning in CLT houtbouw

Wat is CLT?

CLT staat voor Cross Laminated Timber, ook wel kruislaaghout of massieve houtbouw genoemd. CLT-hout is hout dat kruislings, uit minimaal 3 lagen is opgebouwd zodat het dezelfde sterkte en toepassingsmogelijkheden heeft als beton. Je kunt er vloeren, wanden, plafonds of daken van maken. Het is zelfs zo sterk, dat je er hoogbouw mee kunt realiseren.

 Daarnaast is CLT-hout licht en makkelijk bewerkbaar. Een droom voor alle zelfbouwers en architecten. Het geeft je namelijk alle vrijheid om tot in detail je eigen woning te bouwen. Hierdoor is het een geweldig alternatief voor traditionele bouwmaterialen als beton of cement.

Vrijheid

Als je je eigen huis bouwt, heb je het liefst alle vrijheid wat betreft ontwerp. Dit is een van de dingen die bouwers zo trots maakt aan het eind van een project: het feit dat ze niet alleen hun eigen huis hebben gebouwd, maar ook (deels) hebben ontworpen.

 Een groot voordeel van CLT-houtbouw, is dat het veel meer ontwerpvrijheid geeft. Maatwerk is namelijk veel makkelijker te realiseren met CLT, dan beton. CLT-hout is eenvoudig te bewerken en daardoor makkelijk op maat te maken. Zo kan ieder project tot in detail eigen gemaakt worden. 

Waarom?

Huizen zijn noodzakelijk, maar niet altijd duurzaam. Daar willen we bij Steenvlinder graag verandering in brengen. Ieder project van Steenvlinder is bedoeld om de wereld een stukje mooier en vooral duurzamer te maken. Dat deden we in Birckhoeve al door de bestaande stal op te knappen en te transformeren naar woningen in plaats van te slopen en opnieuw op te bouwen.

Toch gaan we een stap verder door het gebruik van CLT-houtbouw. Hout is namelijk duurzaam, het oogt mooier dan traditionele bouwmaterialen, het is goed voor je én het geeft je alle vrijheid om je woning in te richten zoals jij dat wilt. Precies zoals je dat van ons verwacht

Wat zijn de voordelen van CLT?

Duurzaam

Nu denk je misschien: ‘hout is toch niet duurzaam?’. Een bekende misvatting over hout. Als grondstof is hout juist heel erg duurzaam. Hout is een natuurlijk product. Er zijn geen grondstoffen als aardolie nodig om hout te maken. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld beton.

Hout slaat CO2 op

Bomen halen CO2 uit de lucht en zetten die om in zuurstof. De zuurstof geven ze af aan de lucht. Bomen slaan vooral CO2 op als ze groeien, maar ook als ze gekapt zijn. Door te bouwen in hout kunnen we dus een enorme hoeveelheden CO2 besparen omdat CO2 wordt opgeslagen in gebouwen in plaats van uitgestoten.

Herbruikbaar

Een groot voordeel van hout, is dat het herbruikbaar is als dit op de juiste manier wordt gemonteerd. Een houten muur kun je demonteren en op een andere plek terugzetten. Voor een vloer of plafond geldt hetzelfde.

Het oog wil ook wat

Ooit wel eens iemand op een bouwplaats horen zeggen: ‘Wow! Dat is een mooie betonnen muur!’. Die kans is klein, maar als je een gebouw binnen loopt dat een mooie, houten muur heeft, is de kans groot dat dit direct opvalt. Met andere woorden: hout is esthetisch interessanter dan andere bouwmaterialen. Hout hoef je niet ‘mooi’ te maken door het te stuccen of verven wat ook weer bijdraagt aan duurzaamheid. Je kunt het prima in het zicht laten.

Hoe zit dat met houtkap?

Als hout op een duurzame manier wordt gekapt, is het een onuitputtelijke bron. Een voorwaarde is dat het hout duurzaam wordt gekapt en dus niet illegaal. Gelukkig wordt daar de laatste jaren hard aan gewerkt. De strijd tegen illegale houtkap is volop gaande en er zijn verschillende keurmerken zoals FSC of PEFC.

Uiteraard wordt er alleen hout gebruikt uit legale houtkap. Dat betekent dat er voor elke gekapte boom, een nieuwe boom moet groeien. Op die manier blijft de opname CO2 hetzelfde.  Daarnaast is het kappen van oude bomen juist goed voor de CO2-opname. Er komt meer daglicht vrij voor jonge bomen, die meer CO2 opnemen dan oudere bomen.

Steenvlinder
© Steenvlinder B.V.  PrivacyverklaringDisclaimer