Meesterproef

Vlaardingen

Ravi & Giselle klussers in de Meesterproef Vlaardingen

In een oud schoolgebouw in een rustig wijkje in Vlaardingen komt het voor Ravi (41) en Giselle (35) eindelijk samen. Hier kopen zij straks hun eerste huis en geven zij vorm aan hun wens om minimalistisch te leven.  

Tien jaar lang woonde het stel in een ruime huurwoning in Rotterdam. Een huis kopen wilden zij wel, maar Ravi werkt als ZZP ‘er (als juridisch adviseur) en Giselle heeft een part time baan in een modewinkel. Voor een hypotheek kwamen zij dan ook niet in aanmerking. Zo’n twee jaar geleden zag Giselle een aankondiging van Steenvlinder over de transformatie van het oude schoolgebouw. Tien woningen zouden er door de aanstaande kopers zelf worden gebouwd. Ravi, “Ik keek altijd wel naar die klusprogramma’s, maar ik ben geen klusser, hoor.”

Reis door Japan

Toch werden ze al gauw enthousiast omdat Steenvlinder de klussers de mogelijkheid bood om het zelf gebouwde huis na een paar jaar huren, te kopen. Nog maar net zijn ze verhuisd. Met een tevreden grijns vertelt Giselle dat  hun nieuwe huis twee keer zo klein is dan hun Rotterdamse woning. “Wat een goede aanleiding was om eens grondig door de spullen te gaan. Een lange rondreis door Japan zette hen verder op het spoor van minimalistisch leven.

Giselle daarover, “Ik word er rustig van als er weinig spullen in een kamer staan.” Ravi vertelt, “In Kyoto zagen we dat veel mensen heel klein wonen, gewoon omdat er weinig ruimte is in de stad. En toch hadden we als we bij mensen op bezoek waren, nooit het gevoel dat het klein of pietepeuterig was.” Wat zij ontdekten, was dat veel inwoners in Japanse steden hun weinige meubels met zorg kiezen en de meubels op verschillende manieren gebruiken.” Ravi, “In Nederland hebben we een eetkamerstoel en een zitbank en vaak nog een krukje. In Japan hebben ze alleen een lage bank.” Giselle met een diepe zucht, “Het is zo zen.” 

Spaarzaam

Dus staan nu in keuken in Vlaardingen niet langer twaalf borden, maar slechts vier. Ravi. “Dat is echt genoeg.” Maar hoe doen ze dat met speelgoed? Ze hebben een zoon van twee en er is nog een baby op komst. Giselle, “Ik geloof niet dat kinderen sneller gaan spelen als ze veel speelgoed hebben. Juist niet. Onze zoon heeft weinig speelgoed dat we heel bewust hebben gekocht.”

“We hebben niet zoveel nodig om ons gelukkig te voelen.”      

Giselle

Het klussen viel uiteindelijk mee. Veel hulp kregen zij van hun buren en lotgenoten met wie zij niet alleen praktische tips uitwisselden, maar van wie ze ook echt steun kregen. Ravi, “Als we het project helemaal alleen hadden moeten doen, weet ik niet of we er wel aan begonnen waren.”

 

Duurzaam

Op de vloer in de woonkamer ligt nu marmoleum. Het is duurzaam en vormt een knipoog naar het vroegere klaslokaal waar immers doorgaans marmoleum op de grond lag. De grote ramen kijken uit op het schoolplein dat opnieuw wordt ingericht. In de kamer staan uiteraard weinig spullen. Het gevoel van ruimte wordt nog eens benadrukt door de hoogte van meer dan drie meter. Er zijn nog een paar klussen die moeten gedaan. De keuken en de badkamer zijn nog niet helemaal klaar, maar dat komt.  
Was de stap niet groot, van hun ruime, overvolle woning naar hun kleine, spaarzaam ingerichte huis? Ravi, “Het is een grote stap en een groot verschil, maar het is heerlijk, het is rustig.” Giselle, “We hebben niet zoveel nodig om ons gelukkig te voelen.”      

Annelies Roon

Freelancer tekstschrijver
Niet alleen probeer ik zo veel mogelijk over deze onderwerpen te schrijven en te lezen, ook in mijn dagelijks leven speelt duurzaamheid vrijwel altijd een rol in mijn keuzes.

Eelkje Colmjon

Stadsfotograaf van Leiden
Als freelance fotograaf ben ik getuige van menig evenement en conferentie, maak ik reportages voor tijdschriften en bedrijven en zet ik mijn handtekening onder menig portret.