Nijverheid

Leiden

Joep en Iris zelfbouwers
in de Nijverheid Leiden

Hout is warm in alle opzichten

‘MMXXI’ staat er in roestbruin metaal uitgestanst in de zijwand van de korte overkapping van de glazen pui. Net als vele andere woningen werd ook het huis van Joep Breuer en Iris Groenenberg opgeleverd in 2021. Sinds begin dit jaar woont het stel met hun drie kinderen in hun houten huis. Het allergrootste voordeel van CLT (Cross Laminated Timber)? De warmte, vinden ze allebei. In alle betekenissen van het woord.

Joep werkt als ingenieur bij een startup in duurzame energie. Het was dus meteen al duidelijk dat hun zelfbouwwoning duurzaam moest zijn, stelt hij. “In verband met de duurzaamheid was steen voor ons geen optie. Dan kom je al gauw uit bij houtskeletbouw of CLT. Het charmante van CLT is dat je het huis, na alle nodige voorbereidingen, vrijwel in één keer neerzet.”

“Zo’n keuze ontstaat min of meer geleidelijk”, vult Iris aan. “Toen we hoorden dat we deze plot konden kopen, hebben we, bleu als we waren, eerst gegoogeld: wat zijn nou eigenlijk duurzame bouwstijlen? We zijn gaan kijken bij verschillende duurzame woningen en op een gegeven moment zijn we uiteindelijk bij Laminated Timber Solutions uit België uitgekomen.” Joep: “Zij hadden in België al wel ervaring met CLT-bouw, maar hier in Nederland nog niet.”

Eindeloos doorvragen

Om een CLT woning neer te zetten, moet alles tot in de kleinste details vooraf worden uitgedacht en ontworpen. Tot aan de plaatsen van de lichtpunten aan toe. Joep: “Samen met de architect, de installateur en de aannemer zijn we daar een maand of twee mee bezig geweest.” “Soms zullen ze ons misschien wel irritant hebben gevonden”, vermoedt Iris, “We vroegen echt overal eindeloos op door.
Ook in het offertestadium. We hebben ontzettend veel informatie ingewonnen, ook bij onze buren en de buren van twee deuren verder. Zij hebben beide ook een huis van CLT en zij liepen in de bouw net voor op ons.” “We zijn ze zeer dankbaar voor alle tips en adviezen”, grijnst Joep.

Relaxnet

De gedetailleerde voorbereidingen leidden er wel toe dat de bouw zelf soepel verliep, zonder verrassingen of onverwachte tegenvallers. Alle onderdelen van de woning worden door de leverancier, het in dit geval, ingevoerd en computergestuurd uitgezaagd. “Het enige wat niet zo uitpakte als we tijdens het ontwerp dachten, is het lichtpunt in de vide. Dat gebruiken we eigenlijk niet”, wijst Joep. “Maar misschien komt dat nog.”

Opvallend extraatje in het ontwerp is het net dat ter hoogte van de woonkamer op de eerste verdieping over de vide is gespannen. “Vergelijk het met een catamaran-net. Dat is ook echt bedoeld om te gebruiken”, zegt Joep. Ter demonstratie doet hij zijn schoenen uit, stapt op het net en veert zachtjes op en neer. “Het is heel nadrukkelijk géén trampoline, maar je kan er in liggen om te relaxen. Kijk, aan de muur hangt een boekenkastje met kinderboeken en een leeslampje. Supersterk, hoor, dat net. Kun je rustig met vijf volwassenen in gaan staan. Daar heb ik zelf aan gerekend.”

“Door de warme uitstraling van het hout voel je je heel snel thuis. Het hout zorgt ook voor een heel prettig binnenklimaat. ”

Iris

Prettig binnenklimaat

Hoe bevallen de eerste maanden in hun nieuwe huis? “Ja, heerlijk”, zegt Iris. “Door de warme uitstraling van het hout voel je je heel snel thuis. Het hout zorgt ook voor een heel prettig binnenklimaat. Onze twee jongens hebben allebei last van huisstofmijtallergie, maar hier hebben ze veel minder klachten.” Het enige is, moet ze toegeven, het huis is wel vrij gehorig. “Dat heeft de architect ook verbaasd. Het galmt zelfs een beetje. Maar we zijn ook nog niet helemaal klaar met de inrichting, hè? We gaan nog gordijnen ophangen, dat zal waarschijnlijk wel schelen.”

De zachtroze gietvloer zal ook een bijdrage leveren aan de akoestiek. En aan de eerder benoemde warmte van het huis. De kleur matcht prachtig met het hout van de wanden, dat grotendeels zichtbaar is gelaten, en het donkergroen van de keukenkastjes. De vloerverwarming, door stroom voorzien door de zestien zonnepanelen op het dak, houdt de temperatuur comfortabel op peil. Te veel warmte zal misschien eerder een probleem gaan vormen in het huis met de grote ramen? “We kunnen ook koelen via de vloer, dus dat zal wel loslopen”, verwacht Joep.

 

Financiering

Bijna geen mitsen en maren dus, aan deze woning? “Nou”, zegt Iris, “De financiering was nog wel even een dingetje. We hadden op alle kostenindicaties een dikke marge berekend, maar door corona pakte alles toch duurder uit dan voorzien. Zoiets kun je niet voorspellen, natuurlijk.” “Het had allemaal veel erger kunnen aflopen, als je nu gaat bouwen is het nóg duurder”, relativeert Joep. “Gelukkig heeft onze aannemer hele goede inschattingen gemaakt, waardoor we niet voor extra onverwachte verrassingen kwamen te staan. En het waren allemaal geweldige timmerlui, dus ook op dat vlak zijn we dik tevreden.”

Zó nog een keer?

“We hadden vooraf allerlei ervaringsverhalen gelezen over zelfbouw”, zegt Iris. “Dan lees je vaak: het was pittig, maar ik zou het zó nog een keer doen. Dat heb ik niet. Het hele proces had een grote impact. Veel mensen hier in de wijk zijn óf starters, óf de kinderen zijn de deur al uit. Dat is niet voor niets. Als wij aan tafel soms dingen wilden overleggen, riepen de kinderen: ‘Nee, niet wéér over het huis!’. Er gaat gewoon ontzettend veel tijd in zitten.”

Joep is het daar hartgrondig mee eens. “Ik dacht ook altijd: áls ik ooit zelf een huis ga bouwen, dan is dat als ik ‘later groot ben’ en de kinderen op kamers. Het is heel intensief. Maar het resultaat is het allemaal waard.” “Ja, dát vind ik ook!”, roept Iris. “Maar dat is ook heel wat anders dan ‘zó weer opnieuw’.”

Annelies Roon

Freelancer tekstschrijver
Niet alleen probeer ik zo veel mogelijk over deze onderwerpen te schrijven en te lezen, ook in mijn dagelijks leven speelt duurzaamheid vrijwel altijd een rol in mijn keuzes.

Eelkje Colmjon

Stadsfotograaf van Leiden
Als freelance fotograaf ben ik getuige van menig evenement en conferentie, maak ik reportages voor tijdschriften en bedrijven en zet ik mijn handtekening onder menig portret.