Yosri & Christien:
zelf maken wat jij mooi vindt

Vier maanden zijn ze nu bezig, Yosri (31) en Christien (28). “Dit zijn de tekeningen”, laat Yosri zien, zijn handen wit van het bouwgruis. Je moet er even doorheen kunnen kijken. De binnenmuren zijn inmiddels aangepast; de scheidingswand naar het naastgelegen appartement moet nog worden gebouwd.

“De afgelopen negen maanden zijn we zo’n zeshonderd uur met het huis bezig geweest”, schat Yosri. “Tweederde van die tijd is gaan zitten in het uitzoeken van allerlei dingen. Dat zal ook wel zo blijven, die verhouding. Gelukkig is Christien daar heel goed in. Zij kan zich net zo lang ergens in verdiepen tot ze precies heeft gevonden wat we zoeken.”

Stap voor stap

Het combineren van een kluskavel met twee fulltimebanen (hij als projectleider, zij als gezinstherapeut) was ‘even zoeken’. Yosri: “Ik vind hier een uitlaatklep door met mijn handen bezig te zijn. Als projectleider heb ik geleerd om iteratief te werk te gaan: stap voor stap. Dus ik zeg niet: ‘Ik moet vandaag een keuken bouwen’, maar: ‘Ik ga vandaag dit muurtje metselen’. Als ik dan aan het einde van de dag mijn doel hebt bereikt, dan geeft dat een heel tevreden gevoel.”

Datzelfde geldt voor de klus als geheel, vindt Yosri. “Je moet gewoon beginnen, ook al heb je nog maar een voorlopig ontwerp. Je kan het toch nooit allemaal in één keer overzien.” Dat ontwerp kostte op zich al de nodige moeite, vertelt hij. “Het was een flinke zoektocht om een architect te vinden. Vaak zien zij zichzelf toch als de kennishouder: ‘Ik weet alles beter.’ Maar volgens ons past dat niet bij een project als dit. En je moet ook nog iemand vinden die een ontwerp maakt dat bij je smaak past.”

Tip van Epke

In de uitvoering van het ontwerp doen ze ‘bijna alles zelf’. “Ik heb wel een zeker inzicht geërfd van mij opa, maar ervaring heb ik nog niet. Op internet kun je veel vinden. En verder betrekken we iedereen erbij die ook maar een beetje kan helpen.” Lachend: “Dat is een tip van Epke Zonderland.” Zo bekijken ze per klus of ze het zelf aankunnen, of toch moeten uitbesteden. “Door er veel met anderen over te praten, komt het advies haast vanzelf naar je toe. Je komt mensen tegen met dezelfde passie: zelf maken wat jij mooi vindt.”

“Je kunt nooit alles in één keer overzien ”
Yosri

Indicatie kluskosten

Via Steenvlinder kwamen Yosri en Christien bij een kostenspecialist terecht die een indicatie van de kluskosten voor hen berekende. “De raming van Steenvlinder kwam aanvankelijk uit op een ton, maar was redelijk minimaal. Dus hadden we behoefte aan een nieuwe raming, met inbegrip van alle opties die wij optimaal vonden: met een gietvloer in plaats van laminaat, bijvoorbeeld. Voor ons droomhuis zouden we zo’n 160.000 euro kwijt zijn. Uiteindelijk denken we straks met een klusbudget van 120.000 euro in een huis te wonen dat voor 95 procent naar onze zin is.”

Voorzichtige planning

Ook de planning begint zich inmiddels af te tekenen. “Via een buurman vonden we een installateur. Voordat die kan beginnen, moeten eerst de muren af zijn. Daarna is hij zeker zo’n 2,5 maand bezig. Dus dat betekent dat we in maart kunnen beginnen met de afwerking: beton ciré op de vloer, verf op de muur… en dan per 1 april erin.”

Tot die tijd woont het stel samen in een studentenwoning, waar de huur uiterlijk tot 31 maart verlengd kan worden. “Christien is niet zo lang geleden afgestudeerd, maar op een gegeven moment moet je er toch uit.” Maar misschien, mijmert Yosri, gaan ze de laatste maand voor de verhuizing wel zo lang in een vakantiehuisje, of op een woonboot of tiny house. “Hoe vaak krijg je in je leven de kans om zoiets te doen?”

Annelies Roon

Freelancer tekstschrijver
Niet alleen probeer ik zo veel mogelijk over deze onderwerpen te schrijven en te lezen, ook in mijn dagelijks leven speelt duurzaamheid vrijwel altijd een rol in mijn keuzes.

Eelkje Colmjon

Stadsfotograaf van Leiden
Als freelance fotograaf ben ik getuige van menig evenement en conferentie, maak ik reportages voor tijdschriften en bedrijven en zet ik mijn handtekening onder menig portret.
Blijf op de hoogte via de Steenvlinder Nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang 1 keer per maand project informatie, tips en nieuws.