Onze Lieve Vrouwe Kerk, Voorburg

Start verkoop verwacht: 2022

Wonen in een kerk. Dat klinkt bijzonder en bijna ondenkbaar. Maar in Voorburg hebben wij iets gevonden. Deze katholieke kerk in het centrum van Voorburg is een waar pareltje! Maar ook een flinke uitdaging.. Steenvlinder onderzoekt momenteel de mogelijkheden om hier kluswoningen in te maken: een woning die we casco opleveren en waar je zelf nog genoeg creativiteit in kwijt kunt.

Zie jij het wel zitten? Meld je aan voor de nieuwsbrief en dan houden wij je op de hoogte wanneer er meer bekend is. En over hoe jij in aanmerking komt voor je eigen stukje kerk waar jij de woning van je dromen kunt maken!

Type woning: cascowoning | verwacht aantal: onbekend

 • De voordelen van een zelfbouwkavel / kluswoning via Steenvlinder:

 • Vast product, vaste prijs
 • Begeleiding van onze Koperscoach
 • Inclusief een eigen warmtelus
 • Uitgebreid netwerk van adviseurs

Planning

Najaar 2021
Onderzoek & voorbereiden ontwerp
Voorjaar 2022
Afronden ontwerp & indiening vergunning
Eind 2022
Verwachte start verkoop

Adres: Laan van Nieuw Oosteinde 1, 2271 AB Voorburg

Iets tijdelijks organiseren in de kerk?

Steenvlinder werkt samen met ANNA Vastgoed voor het tijdelijke beheer. Het is mogelijk via hen om iets te organiseren in de kerk. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Participatie en proces

 • In 2020 begonnen we met een kick-off en brainstormsessie in de kerk. 

  Het was een geslaagde avond. Een grote opkomst van belangstellenden, maar ook veel mensen die de kerk voor het eerst (of sinds 2008 weer) van binnen zagen. Herinneringen werden opgehaald en nieuwe ideeën werden gedeeld. De eerste opgehaalde ideeën kan je hier lezen.

 • In 2020 stuurden we verschillende enquêtes om meningen op te halen. 

  Deze stond onder andere in het teken van de woonwensen, duurzaamheid en de monumentale waarde van het pand. Je kon je mening geven over de verschillende onderwerpen. Klik hier om de resultaten te lezen.

 • Juli 2020: Een videotour door de kerk

  We wilden graag je mening over een aantal ontwerpen voor de kerk. Hiervoor namen we een videotour op. We nemen je - zonder dat je fysiek aanwezig hoeft te zijn - visueel mee in de verschillende mogelijkheden om te laten zien voor welke keuzes we staan. Bekijk hier de videotour.

 • November 2020: digitale participatiebijeenkomst

  Tijdens deze online live bijeenkomst presenteerden we de plannen met de kerk tot nu toe, maar ook wat we hebben opgehaald uit de eerdere enquêtes. Klik hier om de digitale bijeenkomst terug te kijken.

2021: terug naar de tekentafel

Na een enthousiaste start en een eigen ontwerp, met plannen voor dakkapellen, opbouwen en zelfs nieuwbouw in de tuin, gingen we terug naar de tekentafel. Monumentenzorg wil dat we een plan realiseren zo veel mogelijk binnen het bestaande volume. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor de haalbaarheid en het aantal woningen dat we kunnen realiseren. Momenteel onderzoeken we daarom opnieuw de financiele en praktische haalbaarheid. Verwachting is dat we in het voorjaar van 2022 met een nieuwe ontwerprichting komen.

Wil je die als eerste zien? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en houd deze pagina in de gaten.

Veelgestelde vragen

Kan ik nu al iets organiseren in de kerk?

Ja dat kan, ANNA Vastgoed & Cultuur vertelt je graag de mogelijkheden. Mail je vraag of idee naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wat wordt de nieuwe bestemming van de kerk?

Steenvlinder maakt een plan voor hoofdzakelijk wonen, eventueel gecombineerd metwerken. Zelf zouden we het super vinden als er ook ruimte is voor een semi-publieke invulling, zodat we iets teruggeven aan de buurt. De exacte invulling is pas zeker als de gemeente akkoord gaat.

Zijn jullie al eigenaar van de kerk?

Sinds 10 september 2020 zijn wij officieel eigenaar van de kerk. Het beheer wordt momenteel uitgevoerd door ANNA Vastgoed & Cultuur.

Wat is jullie planning?

Sinds september 2020 is Steenvlinder eigenaar van de kerk. Meer over ons proces tot nu toe lees je onder 'Proces en participatie' hierboven. We hebben wat vertraging opgelopen in ons proces, onder andere vanwege het Coronavirus maar ook vanwege gesprekken met de gemeente en monumentenzorg. Het ontwerp dat we in 2020 presenteerden moet anders. In het voorjaar van 2022 verwachten wij hier meer over te kunnen vertellen. Daarna staat alles in het teken van vergunningen en voorbereidingen. Het is nog niet bekend wanneer we in verkoop gaan. Wij hopen dat dit eind 2022/begin 2023 kan. Dan starteni in 2023 de transformatiewerkzaamheden, die zeker tot 2024 zullen duren.

NB: Onze planning is indicatief en sterk afhankelijk van externe factoren.

Kan ik mee denken?

De kerk heeft een rijke historie voor heel Voorburg. Daarom willen we al vanaf het begin belanghebbende partijen betrekken bij de planvorming. Met als doel tot een gedragen en uitvoerbaar plan te komen.

Je kunt mee denken door deel te nemen aan onze enquetes (digitaal via de nieuwsbrief). Met directe buren voeren wij verder 1-op-1 gesprekken. Ook voeren we omgevingscommunicatie uit om de buurt op de hoogte te houden en eventuele vragen te stellen.

Komen er zeker woningen in de kerk?

Steenvlinder is een woningontwikkelaar en de focus ligt inderdaad op wonen. Samen met de buurt en andere belanghebbende partijen willen we tot een gedragen plan komen waar ook ruimte is voor andere functies, zoals werken of multi-inzetbare ruimtes. Uiteindelijk moet het hele plan ingediend worden bij de gemeente, monumentencommissie en RCE (Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed), die ook akkoord moeten gaan met de herbestemming.

Pas wanneer er een vergunning verkregen wordt voor het plan, weten we zeker dat er woningen (en/of andere functies) gerealiseerd gaan worden.

Ik heb interesse om in de kerk te wonen. Waar kan ik me melden?

De inschrijving om een woning te kopen of huren is nog niet geopend. Meld je liever aan voor de nieuwsbrief via het inschrijfformulier, zo blijf je op de hoogte. Je ontvangt dan updates over de voortgang van ons proces. Ook wanneer het aanbod bekend is en de verkoop en toewijzing start.

Aanmelden Nieuwsbrief
Onze Lieve Vrouwe Kerk Voorburg

Meld je aan via onderstaand formulier om je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt dan van ons als eerste nieuws over de ontwikkelingen. Mocht er een (digitale) bijeenkomst of open dag worden georganiseerd, dan krijg je hierover uiteraard ook bericht.

Steenvlinder

Volg ons op social media:

Onze merken:

Steenvlinder INC
Urbannerdam

© 2015 - 2022 Copyright | PrivacyverklaringDisclaimer