Alle acht klein en duurzaam

Net als op andere plekken in Nederland, is in Lisse het aantal mensen dat een woning zoekt, groter dan het aantal woningen. En daar komt nog bij dat de gemeente niet zo heel veel grond bezit waarop gebouwd zou kunnen worden. Daarom is het best bijzonder dat Lisse het initiatief heeft genomen om in de Bloemenbuurt een kleinschalig project te starten voor 8 Tiny Houses waarbij het gebied(je) door de kopers samen wordt beheerd en onderhouden volgens het principe van CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) Steenvlinder hielp natuurlijk mee. Eerst met de participatie en daarna met het zoeken en het begeleiden van de kopers.

Draagvlak

Wethouder Jolanda Langeveld zegt het belangrijk te vinden dat er in Lisse ruimte blijft voor nieuwe woonvormen voor nieuwe doelgroepen. “Maar we wisten al dat er onder de huidige inwoners van Lisse veel interesse is voor deze duurzame woonvorm. Dat hebben we eerst in kaart gebracht wat er ook voor heeft gezorgd dat er binnen Lisse veel draagvlak is voor het plan.” Steenvlinder hielp de gemeente met de contacten met de kopers. Belangrijk omdat een dergelijk project nu eenmaal hele andere haken en ogen heeft dan een reguliere ontwikkeling. Langeveld: “De twee goed bezochte informatieavonden waren een co productie van de gemeente en Steenvlinder.” Waarbij de aanwezigen op die avonden een eerlijk en duidelijk beeld kregen van het met elkaar, met zijn achten dus, ontwikkelen van het gebied(je). Langeveld: “Steenvlinder heeft daar nu eenmaal ervaring mee. Wij hebben die ervaring niet.”

Spannend

De Tiny Houses zijn inmiddels verkocht. Binnenkort gaan de kopers naar de notaris en dan zal het papierwerk plaats gaan maken voor de praktijk. En zal het gebied worden ingericht volgens het zogeheten “spelregelkader” dat door Steenvlinder is opgesteld en waarin de wensen van de betrokkenen, de gemeente, de omwonenden en de kopers, op een rij zijn gezet.


Marnix Norder
Mede initiatiefnemer Steenvlinder