Wat een betrokken architect voor elkaar krijgt

21 december 2022

Schiedam kan best nog wat handjes gebruiken. Dacht architect Vincent Tuinema toen hij zich vijf jaar geleden met zijn bureau ARD/ Atelier Ruimdenkers in het historisch centrum van de stad vestigde en de omgeving begon te verkennen. Er zijn genoeg mooie plekken hier, meende hij, maar ook plekken waar je liever niet komt. Wat hij toen samen met zijn partner Gideon Peele deed, was een kaart van Schiedam maken waarop zij de gebouwen en de plekken in de stad blauw arceerden waarvan zij dachten dat daar een kans lag. “Ja, op het einde was er best veel blauw te zien.” 

Hartje S’dam 
Op één zo’n blauwe plek aan de Lange Achterweg achter het Stedelijk Museum wordt nu de grond bouwrijp gemaakt. Want Vincent zette door. Hij maakte een schetsontwerp voor de plek en trok de stoute schoenen aan. Hij stapte naar de gemeente die meteen enthousiast was. Niet veel later kwam Vincent in contact met Steenvlinder. Hij vertelde over zijn plan dat uiteindelijk het huidige project ‘Hartje S’dam’ zou worden. Want Steenvlinder kocht de grond en vroeg aan de architect om een definitief ontwerp te maken voor vier eengezinswoningen en een klein appartementenblok voor drie woningen. In de energie neutrale nieuwbouwcasco’s kunnen de zelfbouwers straks kiezen uit allerlei opties voor bijvoorbeeld het indelen van de gevel. De bedoeling is dat de verkoop in het voorjaar van 2023 van start zal gaan.        
 
Beetje een droom 
“Ik liep daar toen rond en wat ik zag, was een onaantrekkelijk stukje stad. Een rommelig en verlaten plein zonder een duidelijke functie” vertelt Vincent. “Dat is natuurlijk zonde.” In de jaren tachtig werden er in Schiedam veel panden gesloopt zonder dat daar gelijk iets voor terug kwam. “Er is toen echt kaalslag gepleegd.” Mooi is het dat zijn initiatief uiteindelijk beloond is met dit fraaie project. “Voor mij is het een beetje een droom die uitkomt.”


Vincent Tuinema 
Architect ARD / AtelierRuimDenkers

Blijf op de hoogte via de Steenvlinder Nieuwsbrief!

Schrijf je in en ontvang de laatste projectinformatie, nieuws en laat je inspireren!

Steenvlinder
© Steenvlinder B.V.  PrivacyverklaringDisclaimer